W tym roku wraz z początkiem czerwca obchodzimy dzień mleka. 1 czerwca, bo o tej dacie mowa obchodzimy również wszechobecnie przyjęty dzień dziecka. Zarówno jedno jak i drugie święto należy do tych przyjemniejszych.
World Milk Day – Dzień mleka
Na całym świecie mleko stanowi jeden z najważniejszych składników w codziennym jadłospisie. Jest nie tylko bogatym źródłem wielu witamin, ale także składników odżywczych oraz mineralnych. Produkty powstałe na bazie mleka zawierają znaczne ilości witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: tj. A,D,E. Do ważnych składników mineralnych należą z kolei potas, magnez, fosfor czy cynk. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest jest oczywiście wapń, który stanowi budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie zarówno serca jak i płuc, a także innych narządów wewnętrznych. Duża zawartość wapnia w połączeniu z witaminą D zapobiegają pojawianiu się osteoporozy, która niestety prowadzi do zwiększonej podatności na złamania.
Kilka faktów o mleku
Ten biały napój spożywany jest na całym świecie. Według raportu na Foodsci.ca na pierwszym miejscu pod względem liczby konsumentów mleka krowiego i przetworów mlecznych znajduje się Finlandia. Przeciętny obywatel tego państwa spożywa ponad 180 litrów mleka rocznie. Na kolejnych miejscach plasują się Szwecja i Irlandia, w których ilość spożywanego mleka wynosi ponad 120 litrów na osobę. Prawie z każdym rokiem rośnie światowa produkcja mleka oraz przetworów mlecznych.
Polska jest jednym z największych producentów mleka na naszym kontynencie, ale nie przekłada się to na spożycie mleka i jego przetworów. Wiele innych krajów przegania nas w tym względzie.
Innymi produktami mlecznymi, bardzo chętnie spożywanymi w skali globalnej są sery żółte. Łącznie istnieje ponad 4000 gatunków sera, zaś w Polsce wytwarzanych jest około 90. Sery dojrzewające stanowią bogate źródło białka, wapnia i witaminy B 12. Sery żółte zawierają o wiele więcej wapnia od serów twarogowych. Polskie sery wyróżniają się doskonałą jakością oraz niewielką ilością soli. Norma europejska wynosi 2,5%, zaś w polskim wyrobie nie przekracza 1,5%. Coraz więcej osób zaczyna wyrabiać sery żółte według domowych przepisów. Takie sery, podobnie jak domowy chleb czy inne produkty nie zawierają chemii oraz dopasowane są do gustu domowników. Mleko i najróżniejsze przetwory mleczne, ze względu na dobroczynne składniki stanowią źródło dobrego zdrowia
Obchody światowego dnia mleka
W ramach World Milk Day odbywają się różnego rodzaju wydarzenia , takie jak koncerty, pikniki rodzinne, czy też mistrzostwa w piciu mleka, demonstracje udoju i wizyty w gospodarstwie.