Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Szkolenie współfinansowane przez Unię Europejska ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW)
W dniach 28-29.04.2022 r. odbyło się pilotażowe szkolenie które swym zakresem obejmowało Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny. 1-wszy dzień szkolenia odbywał się stacjonarnie w hotelu Nadodrzański Dwór w Nowej Soli. Drugi dzień był szkoleniem wyjazdowym. Cała grupa wybrała się na warsztaty do gospodarstwa rolnego zajmującego się przetwarzaniem owoców, a konkretnie winogron.
Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny – szkolenie dwudniowe przeprowadzone w dniach 28-29.04.2022r. swym zakresem obejmowało nie tylko część teoretyczną przeprowadzaną w dniu 28.04.2022, ale także warsztaty, które były prowadzone w dwóch grupach tj. po 15 osób w grupie. Podczas warsztatów obie grupy miały możliwość zapoznania się z procesem technologicznym produkcji wina. Każdy z etapów został szczegółowo omówiony przez prowadzących warsztaty. Oprócz części praktycznej każdy z uczestników miał uczestniczyć w części praktycznej. Dodatkowo, każdy miał okazję dowiedzieć się nieco więcej o historii winiarstwa w województwie lubuskim. Dodatkową atrakcją była możliwość zwiedzania Lubuskiego Centrum Winiarstwa, w którym to odbyła się zaplanowana przez wykładowców niespodzianka.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję wziąć udział w degustacji win przygotowanych przez właściciela winnicy. Zwieńczeniem warsztatów była owocna dyskusja. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że temat tj. Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny stanowią bardzo ciekawy temat, godny uwagi i częstszego poruszania danej tematyki. W trakcie warsztatów została zorganizowana przerwa kawowa. Każdy z uczestników miał zapewniony dostęp do świeżych owoców, wody, kawy a także herbaty. Po zakończeniu warsztatów grupy szkoleniowe wróciły do hotelu Nadodrzański Dwór gdzie został przygotowany obiad.
Operacja realizowana przez Europejską Grupę Doradczą Sp. Z. o.o. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ‒ Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej