Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Europejską Grupę Doradczą Sp. z o.o.
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”
poddziałanie 1.1. „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Z początkiem kwietnia Europejska Grupa Doradcza Sp. z o.o miała przyjemność zorganizować bezpłatne szkolenie pt: „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny” dla rolników z województwa lubuskiego.
Bezpłatne szkolenie z zakresu przetwórstwa i RHD
W dniach 3-4.04.2023 r. w Hotelu Nadodrzański Dwór w Nowej Soli, zorganizowane i przeprowadzone zostało szkolenie z tematyki związanej z Przetwórstwem rolno spożywczym i rolniczym handlem detalicznym. W szkoleniu brało udział 40 rolników z województwa lubuskiego.
Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny swym zakresem obejmowało nie tylko część teoretyczną przeprowadzaną w dniu 03.04.2023, ale także warsztaty, które były prowadzone w dwóch grupach tj. po 15 osób w grupie. Podczas warsztatów obie grupy miały możliwość zapoznania się z procesem technologicznym produkcji wina. Każdy z etapów został szczegółowo omówiony przez prowadzących warsztaty. Dodatkowo, każdy miał okazję dowiedzieć się nieco więcej o historii winiarstwa w województwie lubuskim. Dodatkową atrakcją była możliwość zwiedzania Lubuskiego Centrum Winiarstwa, w którym to odbyła się zaplanowana przez wykładowców niespodzianka.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję wziąć udział w degustacji win przygotowanych przez właściciela winnicy. Zwieńczeniem warsztatów była owocna dyskusja. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że temat tj. Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego i rolniczy handel detaliczny stanowią bardzo ciekawy temat, godny uwagi i częstszego poruszania danej tematyki. Po zakończeniu warsztatów grupy szkoleniowe wróciły do hotelu Nadodrzański Dwór gdzie został przygotowany obiad.