Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Europejską Grupę Doradczą Sp. z o.o.
współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”
poddziałanie 1.1. „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
W dniach 17/18.04.2023r. odbyło się bezpłatne szkolenie z zakresu Przetwórstwa rolno-spożywczego i rolniczy handel detaliczny. W szkoleniu brali udział rolnicy i domownicy rolników, a także osoby zatrudnione w rolnictwie. Z racji charakteru szkolenia (szkolenie dwudniowe) część teoretyczna odbywała się w Hotelu Fado w Świdnicy, z kolei część praktyczna zorganizowana i przeprowadzona została w Ekologicznym Kozim Gospodarstwie Kozłonoga, zlokalizowanym nieopodal Świdnicy.
Bezpłatne szkolenie z zakresu Przetwórstwa rolno-spożywczego
Część teoretyczna szkolenia zorganizowana w dniu 17.04.2023r w hotelu Fado Spa & Restaurant w Świdnicy obejmowała swym zakresem wszystkie najważniejsze kwestie dotyczące tej dziedziny. Poruszone zostały zagadnienia związane ze sprzedażą surowców i żywności przetworzonej. Obszernie omówione zostały procesy rejestracji działalności produkcji żywności, a także wymagania stawiane producentom rolnym i przetwórcom. Podczas części teoretycznej zaprezentowane zostały także rodzaje i formy sprzedaży tj. :sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, rolniczy handel detaliczny czy działalność MLO. W trakcie szkolenia teoretycznego wykładowcy poruszyli również kwestie związane z zagrożeniami przy produkcji żywności, a także omówione zostały przykłady schematów technologicznych dla wybranych produktów w przetwórstwie.
Szkolenie nie tylko teoretyczne
Dzień drugi szkolenia był dniem wyjazdowym. Wszyscy uczestnicy szkolenia wraz z wykładowcami wyruszyli na wycieczkę do koziego, ekologicznego gospodarstwa Kozłonoga, które zlokalizowane jest nieopodal Świdnicy, w miejscowości Klecin.
Gospodarstwo Kozłonoga to wielowybiegowe, certyfikowane gospodarstwo ekologiczne. Podstawową hodowlę stanowią kozy rasy alpejskiej oraz barwnej uszlachetnionej. Dodatkowo w gospodarstwie hodowane są koniki polskie, które oprócz walorów jeździeckich pomagają w utrzymaniu pastwisk. Na terenie gospodarstwa znajduje się przydomowa serowarnia z podziemną dojrzewalnią serów, a także piekarnia opalana drewnem. Na terenie gospodarstwa działa prężnie sklep gospodarczy, gdzie oprócz kozich przysmaków można znaleźć produkty z zaprzyjaźnionych gospodarstw.
W trakcie spotkania uczestnicy szkolenia mieli okazję zapoznać się z technologią powstawania sera. Nie zabrakło także poczęstunku skomponowanego z ekologicznych produktów pochodzących w 100 % z gospodarstwa.
W ramach szkolenia, każdy z uczestników zapewniony miał transport, wyżywienie, dla osób zainteresowanych nocleg oraz zwrot kosztów dojazdu.