Warzywa i owoce mają swoje święto. Jak co roku w październiku obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. W tym roku przypada on na 21.10.2022 roku. Jest to święto zainicjowane przez Nową Zelandię w 2013 roku (ang. World Fruit and Vegetables Day).
Głównym pomysłodawcą Światowego dnia Owoców i Warzyw była nowozelandzka fundacja charytatywna „5+ A Day”, która od zawsze zachęcała i zachęca wszystkich do spożywania w ciągu dnia pięciu lub więcej porcji kolorowych, smacznych i świeżych owoców oraz warzyw.
Jedzenie warzyw oraz owoców niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych – badania dowodzą, że osoby które w swojej diecie jedzą więcej warzyw oraz owoców będą miały zmniejszone ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Dodatkowo, zarówno te pierwsze jak i drugie dostarczają odpowiednią ilość składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i utrzymania organizmu. Mają niezwykle niską zawartość tłuszczu i kalorii
Świeże i kolorowe sezonowe warzywa i owoce
Idea jedzenia zdrowego, świeżego z roku na rok staje się coraz bardziej rozpowszechniona. Lata wstecz jak najbardziej naturalne było, że żywienie opierało się w głównej mierze na produktach występujących w danym okresie. Warzywa i owoce są doskonałym przykładem na to, że można do spożycia produkty w oparciu o kalendarz sezonowy
Warzywa i owoce – doskonałe uzupełnienie diety
Sezonowe, a na dodatek lokalnie występujące warzywa i owoce mają nieograniczone możliwości kulinarne. Wybierając produkty lokalne, świeże i sezonowe możemy otrzymać różnorakie dania o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Stosowanie sezonowej diety bogatej w błonnik to także prostu sposób na zachowanie zdrowia fizycznego.
Warzywa ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz białek stanowią niezwykle ważne uzupełnienie diety. Zawierają one dużo składników odżywczych przy minimalnej ilości kalorii. Dodatkowo zawierają minerały i substancje budujące zdrowie – tzw. fitoskładniki. Wśród warzyw na szczególną uwagę zasługują rośliny strączkowe. Te bowiem są najlepszym źródłem białka, błonnika oraz żelaza, a przy tym mają niezwykle dużą zawartość kwasu foliowego.
Wybierając produkty świeże, naturalnie występujące w naszym klimacie, sezonie skazujemy nasz organizm na dużą dawkę witamin i wartości odżywczych. Idea tzw. „sezonowości” gwarantuje pyszne a przy tym zdrowe potrawy. Kto nie lubi tych soczystych letnich pomidorów, czy chrupiącej w zębach fasolki szparagowej? Pięknej kolorowej letniej papryki a może jesiennej dyni? Wybór sezonowych owoców i warzyw to idealny sposób na poznanie nowych smaków i włączenie ich do diety, a także sposób na utrzymanie zdrowia witalnego
Owoce i warzywa – kupuj mądrze
Wybór sezonowych produktów to także możliwość oszczędności. Produkty sezonowe, sprzedawane bezpośrednio od plantatorów osiągają najlepsze, najbardziej korzystne dla naszego portfela ceny. Pamiętajmy również o tym, że wybierając produkty bezpośrednio od polskich rolników wspieramy gospodarkę krajową. Spożywając produkty lokalne, pochodzące z Polski wspieramy polskich producentów, dziękując im tym samym za pracę i trud który włożyli aby otrzymać dla siebie, dla Nas produkty wysokiej jakości
Wykaz sezonowych warzyw i owoców